馃挩 Anoreksja



Anorea nervosa, inaczej jad艂owstr臋t psychiczny,  jest zespo艂em chorobowym kt贸ry polega na 艣wiadomych ograniczeniach w przyjmowaniu pokarmu, co powoduje sukcesywny spadek masy cia艂a i osi膮gni臋cie wymarzonej, szczup艂ej sylwetki. Jest zaburzeniem od偶ywiania kt贸re prowadzi do licznych zaburze艅 metabolicznych i hormonalnych.

Zaburzenia od偶ywiania s膮 szczeg贸ln膮 kategori膮 chor贸b, kt贸rych rozw贸j wi膮偶e si臋 z mechanizmami psychologicznymi, a obraz kliniczny obejmuje objawy dotykaj膮ce niemal wszystkie uk艂ady ludzkiego organizmu. Choroba najcz臋艣ciej zaczyna si臋 od 艣wiadomych ogranicze艅 dietetycznych, g艂贸wnie wyeliminowania s艂odyczy, t艂uszcz贸w oraz pokarm贸w ci臋偶kostrawnych. wraz post臋puj膮cymi ograniczeniami ilo艣ciowymi (chorzy ukrywaj膮 jedzenie, wyrzucaj膮 je w dyskretny spos贸b, unikaj膮 wsp贸lnych posi艂k贸w).

Chorzy na anoreksj臋 ch臋tnie gotuj膮 dla innych cz艂onk贸w rodziny, ale same nie jedz膮, t艂umacz膮c si臋 brakiem apetytu, b贸lem brzucha, nudno艣ciami lub z艂ym samopoczuciem. Dzienna poda偶 kalorii mo偶e by膰 ograniczona nawet do 300kcal. Chore dodatkowo intensywnie 膰wicz膮, najcz臋艣ciej w nocy gdy nie s膮 przez nikogo kontrolowane. Ch臋膰 bycia szczup艂ym jest celem nadrz臋dnym kt贸remu przyporz膮dkowana jest ca艂a aktywno艣膰, a proces utraty wagi jest podstawowym motorem do dzia艂ania. Chorym osobom nie chodzi o osi膮gni臋cie wymarzonej masy cia艂a, a o nieko艅cz膮c膮 si臋 ch臋膰 bycia jeszcze chudszym (Crisp 1983, Rydzy艅ski 1987, Steinhausen 1994). Na anoreksj臋 najcz臋艣ciej zapadaj膮 dziewczyny w okresie dojrzewania, ch艂opcy stanowi膮 5-10% chorych os贸b.


***********
Objawy anoreksji – na co zwr贸ci膰 uwag臋?
***********
Przed rozwini臋ciem si臋 pe艂noobjawowego jad艂owstr臋tu chore osoby nadmiernie koncentruj膮 si臋 na w艂asnym ciele, jego stanie, wymiarach i wygl膮dzie. Podstawowe objawy anoreksji to spadek wska藕nika BMI (ang: Body Mass Index = indeks masy cia艂a) poni偶ej normy, ograniczenie spo偶ycia pokarmu cz臋sto po艂膮czone z nadmiern膮 aktywno艣ci膮 fizyczn膮, nieadekwatne do rzeczywisto艣ci postrzeganie swojego cia艂a oraz l臋k przed wzrostem masy cia艂a i oty艂o艣ci膮.
D艂ugotrwa艂e niedobory i dysproporcje dostarczanych sk艂adnik贸w pokarmowych mog膮 wywo艂a膰 zaburzenia endokrynologiczne i metaboliczne, a te z kolei mog膮 doprowadzi膰 do nieodwracalnego uszkodzenia czynno艣ci lub struktury niemal wszystkich narz膮d贸w. Objawy anoreksji s膮 efektem g艂odzenia, ubytku masy cia艂a i przystosowania organizmu do d艂ugotrwa艂ego niedoboru kalorii.

G艂贸wnym objawem jest wychudzenie, a wska藕nik BMI jest znacznie ni偶szy od normy. Opr贸cz wyniszczenia obserwuje si臋 mi臋dzy innymi objawy ze strony uk艂adu pokarmowego (b贸le brzucha, zaburzenia motoryki i opr贸偶niania 偶o艂膮dka), sercowo-naczyniowego (zanik mi臋艣nia sercowego, zwolnienie akcji serca), endokrynologicznego (redukcja metabolizmu hormon贸w tarczycy, zanik miesi膮czki) i innych. Sk贸ra jest sucha i szorstka, wyst臋puje charakterystyczny meszek (lanugo), w艂osy wypadaj膮 wskutek niedobor贸w. Nawet po zjedzeniu niewielkiej ilo艣ci po偶ywienia wyst臋puj膮 zaparcia, wzd臋cia oraz uczucie pe艂nego 偶o艂膮dka.
Temperatura cia艂a jest obni偶ona i pojawia si臋 nietolerancja na zimno. Jednym z zaburze艅 jest bradykardia (stan w kt贸rym cz臋sto艣膰 skurcz贸w serca spada poni偶ej 60) nasilaj膮ca si臋 w godzinach nocnych, tachykardia (podwy偶szenie skurcz贸w serca), zaburzenia rytmu serca i spadek ci艣nienia ortostatycznego krwi. Wyniki bada艅 krwi zale偶膮 od poziomu nawodnienia osoby chorej. Najcz臋stszym zaburzeniem gospodarki wodno-elektrolitowej jest hipokaliemia (niedob贸r potasu), spowodowana wt贸rnym hiperaldosteronizmem. Zaburzenia gospodarki lipidowej objawiaj膮 si臋 hipertriglicerydemi膮 i hipercholesterolemi膮, st臋偶enie cholesterolu w osoczu mo偶e wynie艣膰 nawet do 300 mg/dl. Mo偶e to by膰 spowodowane nieprawid艂owym od偶ywianiem i obni偶eniem aktywno艣ci tyreometabolicznej. Mo偶e wyst臋powa膰 krwiomocz (hematuria), pojawi膰 si臋 bia艂ko w moczu (proteinuria) i leukocyturia. Zaburzenia przemiany wapniowo-fosforanowej s膮 spowodowane obni偶onym wch艂anianiem wapnia w przewodzie pokarmowym i zwi臋kszonym wydalaniem go z moczem, jednak u chorych nie zaobserwowano hipokalcemii i zwi臋kszonego st臋偶enia parathormonu.

Przy znacznym niedo偶ywieniu mo偶e wyst臋powa膰 niedokrwisto艣膰 i niewielkie zwi臋kszenie aktywno艣ci enzym贸w w膮trobowych. Jednym z kryteri贸w diagnostycznych anoreksji jest brak miesi膮czek. G艂odzenie upo艣ledza uwalnianie gonadoliberyny i odpowied藕 gonadotropin na nie. Spada tak偶e st臋偶enie innych hormonu (np. luteinizuj膮cego i hormonu folikulotropowego). Hipoestrogenizm pog艂臋bia niewydolno艣膰 podwzg贸rzowo-przysadkow膮 i przyczynia si臋 do wyst臋powania osteopenii lub osteoporozy. Szybka demineralizacja w kr贸tkim czasie prowadzi do pe艂noobjawowej osteoporozy. Ta z kolei prowadzi do cz臋stego wyst臋powania patologicznych z艂ama艅 niskoenergetycznych, na przyk艂ad z艂ama艅 szyjki ko艣ci udowej i ko艣ci promieniowej czy z艂ama艅 kompresyjnych kr臋gos艂upa w odcinku l臋d藕wiowym.

U pacjentek z niedoborem masy cia艂a zmniejsza si臋 ca艂kowita obj臋to艣膰 m贸zgu(wyst臋puj膮 ubytki istoty szarej i bia艂ej), zwi臋kszenie obj臋to艣ci przestrzeni p艂ynowych zewn臋trznych oraz pog艂臋bienie bruzd i szczelin m贸zgu i poszerzenie kom贸r m贸zgu. Wykazano zwi膮zek mi臋dzy nasileniem objaw贸w a czasem trwania choroby i utrzymywanie si臋 ubytk贸w w czasie remisji objaw贸w anorektycznych. Zmiany w o艣rodkowym uk艂adzie nerwowym powoduj膮 os艂abienie koncentracji, obni偶enie libido, mniejsze zainteresowanie 艣wiatem zewn臋trznym, apati臋, wycofanie spo艂eczne i nadmiern膮 koncentracj臋 na jedzeniu. Mo偶liwe 偶e niekt贸re patologie mog膮 mie膰 charakter pierwotny i zwi臋ksza膰 podatno艣膰 na zachorowanie. U pacjent贸w niemal regu艂膮 jest zaprzeczenie istnienia choroby, urojenia dotycz膮ce stanu fizycznego, zwi膮zane z przekonaniem o prawid艂owej lub nadmiernej masie cia艂a gdy w rzeczywisto艣ci maj膮 oczywist膮 niedowag臋, zaburzenia percepcji (pacjentki postrzegaj膮 swoje cia艂o jako wi臋ksze ni偶 w rzeczywisto艣ci), ponadto niekt贸rzy pacjenci m贸wi膮 o „g艂osie anoreksji”, kt贸ry opisuj膮 jako wewn臋trzny konflikt lub m臋ski g艂os kt贸ry zabrania jedzenia.

Anorexia nervosa to choroba dotykaj膮ca niemal ca艂ego organizmu. Najbardziej widocznym objawem jest wychudzenie, ale nieprawid艂owo艣ci dotykaj膮 tak偶e uk艂adu pokarmowego, sercowo-naczyniowego, hormonalnego, gospodarki wodno-elektrolitowej, m贸zgu i uk艂adu nerwowego oraz sk贸ry i w艂os贸w. Zmiany w uk艂adzie nerwowym wp艂ywaj膮 tak偶e na funkcjonowanie psychiki. Niekt贸re zmiany s膮 nieodwracalne i nie ust臋puj膮 nawet po powrocie do normalnej masy cia艂a.


************
Przyczyny anoreksji – sk膮d problem z od偶ywieniem?
************
Do czynnik贸w predysponuj膮cych do zachorowania mo偶na zaliczy膰 czynniki osobnicze, cechy osobowo艣ci, czynniki rodzinne (specyficzne wzorce relacji w rodzinie, zw艂aszcza w obliczu sytuacji stresowych) oraz czynniki socjo-ekonomiczne. Cz臋sto choruj膮 osoby u kt贸rych obserwuje si臋 uparte i krn膮brne zachowanie, wzmo偶on膮 potrzeb臋 rywalizacji niemal w ka偶dej dziedzinie 偶ycia, perfekcjonizm, postaw臋 wy偶szo艣ciow膮, zaprzeczanie sygna艂om pochodz膮cym z w艂asnego organizmu, przej艣ciowe stany euforyczne lub skrywan膮 agresj臋 i mniejsz膮 samokontrol臋
Czynnikami rodzinnymi s膮 nieprawid艂owe relacje mi臋dzy rodzicami oraz mi臋dzy osob膮 chor膮 a ka偶dym z nich, anga偶owanie dzieci w problemy ma艂偶e艅skie, unikanie konflikt贸w, nieumiej臋tno艣膰 radzenia sobie z nowymi sytuacjami, wyolbrzymione oczekiwania ze strony rodziny, nadopieku艅czo艣膰 (zamkni臋cie rodziny we w艂asnym kr臋gu, ochrona dziecka przed wszelkim z艂em, uniemo偶liwienie uzyskania autonomii przez dziecko), du偶y nacisk na spe艂nianie norm spo艂ecznych. ). Czynniki socjo-ekonomiczne to dobry status spo艂eczny – anoreksja cz臋sto wyst臋puje u dzieci w rodzinach o 艣rednim i wy偶szym statusie ekonomicznym, wi臋kszy wp艂yw medi贸w na model sylwetki i styl 偶ycia, czasami tak偶e wykonywanie niekt贸rych zawod贸w, na przyk艂ad aktorka, modelka, gimnastyczka, tancerka.

Prowadzone s膮 intensywne badania dotycz膮ce wyja艣nienia zjawisk molekularnych i neurochemicznych kt贸re le偶膮 u podstaw anoreksji. Dotychczasowe badania wskazuj膮 na istotn膮 rol臋 pod艂o偶a genetycznego w patogenezie choroby. Zaburzenia na poziomie neurohormon贸w, neuropeptyd贸w i neuroprzeka藕nik贸w wyst臋puj膮 w czasie ostrej fazy choroby oraz w czasie remisji po osi膮gni臋ciu prawid艂owej masy cia艂a. Geny z nimi zwi膮zane by艂yby potencjalnie kandyduj膮cymi w anoreksji, jednak badania nie przynios艂y jednoznacznych wynik贸w. Obecnie przyjmuje si臋 poligeniczny model choroby, gdzie wyst臋puje wsp贸艂udzia艂 du偶ej liczby gen贸w o ma艂ej sile dzia艂ania. ich dzia艂anie sumuje si臋 lub dochodzi do interakcji mi臋dzy nimi, a ka偶dy z gen贸w rozpatrywany osobno tylko po cz臋艣ci przyczynia si臋 do rozwoju choroby. W dodatku czynniki 艣rodowiskowe mog膮 wp艂ywa膰 na ekspresj臋 i wzajemne oddzia艂ywania mi臋dzy genami.

Etiopatogeneza anoreksji jest z艂o偶ona i obejmuje wiele czynnik贸w takich jak cechy osobowo艣ci, relacje z rodzin膮 i relacje spo艂eczne, czynniki socjo-ekonomiczne, wp艂yw kultury masowej i promowany wzorzec pi臋kna oraz czynniki genetyczne, zaburzenia hormonalne i zaburzenia neuroprzeka藕nik贸w. Tym ostatnim po艣wi臋ca si臋 du偶o bada艅 aby wyja艣ni膰 ich znaczenie w powstawaniu i przebiegu choroby, jednak wyniki nie s膮 jednoznaczne


***********
Leczenie anoreksji – trudno艣ci i problemy terapi
***********
Anorexia nervosa jest trudn膮 w terapii jednostk膮 chorobow膮 ze wzgl臋du na cz臋sto wyst臋puj膮cy brak prawdziwej motywacji do wyzdrowienia i wsp贸艂pracy z lekarzami, manipulowanie osobami bliskimi i terapeut膮, wypieranie oczywistych tre艣ci dotycz膮cych choroby. Leczenie jest procesem d艂ugim i wymaga wsp贸艂pracy takich specjalist贸w jak internista, psycholog, psychiatra, dietetyka wyspecjalizowanego w zaburzeniach od偶ywiania, fizjoterapeuty, personelu piel臋gniarskiego, a przy zaburzeniach hormonalnych, kardiologicznych i metabolicznych tak偶e innych specjalist贸w. 
G艂贸wne cele leczenia to przywr贸cenie prawid艂owej masy cia艂a i leczenie fizycznych nast臋pstw d艂ugotrwa艂ego niedo偶ywienia je艣li takie wyst膮pi艂y, leczenie problem贸w psychicznych zwi膮zanych z anoreksj膮, wyeliminowanie dysfunkcyjnego my艣lenia i zaburzonych relacji z innymi osobami.
Leczenie anoreksji obejmuje psychoterapi臋, farmakoterapi臋 i leczenie 偶ywieniowe.Psychoterapia jest podstawow膮 form膮 leczenia poniewa偶 jest to zaburzenie przede wszystkim zwi膮zane z emocjami. Post臋powanie psychoterapeutyczne jest kompleksowe i wieloetapowe.  艁膮czona jest psychoterapia indywidualna z innymi metodami, na przyk艂ad terapi膮 rodzinn膮 i grupow膮. 艁膮czone s膮 tak偶e podej艣cia teoretyczne, czyli podej艣cie psychodynamiczne, interpersonalne i poznawczo-behawioralne. Psychoterapia w niekt贸rych sytuacjach klinicznych jest wspierana farmakoterapi膮, jednak odgrywa niewielk膮 rol臋 w leczeniu. Zazwyczaj stosowana jest w sytuacji kiedy chorobie towarzysz膮 objawy psychopatologiczne, na przyk艂ad l臋kowe, depresyjne lub obsesyjno-kompulsywne. Leki powinny by膰 dobierane ostro偶nie, zw艂aszcza przy znacznym niedoborze masy cia艂a. Czasami konieczna jest suplementacja makro- i mikroelementami i terapia estrogenowa
G艂贸wn膮 i najwa偶niejsz膮 cz臋艣ci膮 w procesie leczenia jest terapia 偶ywieniowa, kt贸ra ma na celu przywr贸cenie odpowiedniej masy cia艂a oraz popraw臋 stanu od偶ywienia. Jej planowanie powinna poprzedza膰 ocena sposobu i stanu od偶ywienia oraz zapotrzebowanie na energi臋 i podstawowe sk艂adniki pokarmowe. Wa偶na jest wiedza na temat zdrowia psychicznego i somatycznego osoby chorej aby odpowiednio zaplanowa膰 spos贸b 偶ywienia.
Oceny sposobu 偶ywienia dokonuje si臋 na podstawie wywiadu 偶ywieniowego. Zwraca si臋 uwag臋 na preferencje 偶ywieniowe osoby chorej i cz艂onk贸w rodziny, liczb臋 i rodzaj posi艂k贸w, b艂臋dy w sposobie 偶ywienia oraz zmiany w nim, czas wyst膮pienia zmian, przyczyny i ich zwi膮zek z chorob膮, wahania masy cia艂a oraz ewentualne wyst臋powanie nudno艣ci, biegunek i wymiot贸w. Prawid艂owo przeprowadzony wywiad 偶ywieniowy pozwala na poznanie choroby od strony 偶ywieniowej, wyznaczy膰 potrzebne badania diagnostyczne, tak偶e te kt贸re umo偶liwi膮 ocen臋 stanu od偶ywienia oraz zaplanowa膰 post臋powanie terapeutyczne.
Ocena stanu od偶ywienia opiera si臋 na badaniach antropometrycznych, kt贸re obejmuj膮 pomiar masy cia艂a, wyznaczenie wska藕nika BMI, (w przypadku dzieci wska藕nik Cole’a), pomiar grubo艣ci fa艂d贸w sk贸rno-t艂uszczowych, pomiar 艣rodkowego obwodu mi臋艣nia ramienia i oznaczenie zawarto艣ci tkanki t艂uszczowej i bezt艂uszczowej masy cia艂a metod膮 bioimpendancji (BIA). Po wyznaczeniu obecnej masy cia艂a oblicza si臋 ubytek masy cia艂a wyra偶ony w % normalnej masy cia艂a. Prawid艂owa masa cia艂a to wska藕nik w granicach 18,5-24,9. Niedowaga to 18,4,-17,4, wychudzenie 15,10-17,4 a wyg艂odzenie to wska藕nik poni偶ej 15. Je艣li osob膮 chor膮 jest dziecko obliczamy wska藕nik Cole’a. Prawid艂owy stan od偶ywienia to 90-100%, 艂agodne niedo偶ywienie 85-90%, umiarkowane niedo偶ywienie 75-85% a ci臋偶kie niedo偶ywienie jest poni偶ej 75%.
Pomiar grubo艣ci fa艂d贸w sk贸rno-t艂uszczowych jest wykonywany na ramieniu nad mi臋艣niem dwug艂owym oraz tr贸jg艂owym, pod 艂opatk膮 i nad kolcem biodrowym. Grubo艣膰 podsk贸rnej tkanki t艂uszczowej jest proporcjonalna do ca艂kowitej zawarto艣ci t艂uszczu w ciele. Istnieje ryzyko wyst膮pienia b艂臋du z powodu niedok艂adno艣ci pomiaru.
Masa cia艂a i BMI nie zawsze oddaj膮 rzeczywisty stan od偶ywienia. Pacjenci cz臋sto wypijaj膮 du偶e ilo艣ci wody przed planowanym pomiarem masy cia艂a, a stan nawodnienia mo偶e fa艂szowa膰 wyniki. Dlatego konieczne jest przeprowadzenie dodatkowych bada艅, na przyk艂ad oznaczenie zawarto艣ci bezt艂uszczowej masy cia艂a i tkanki t艂uszczowej metod膮 bioimpedancji. 
Chorzy maj膮 wykonywane r贸wnie偶 badania biochemiczne np. pomiar st臋偶enia albumin, prealbuminy, transferyny, RBP (bia艂ka wi膮偶膮cego retinol) i fibronektyny.
Leczenie anoreksji to leczenie kompleksowe i obejmuje psychoterapi臋, dietoterapi臋 i farmakoterapi臋. Psychoterapia jest podstaw膮 leczenia i mo偶e by膰 wspierana farmakoterapi膮, ale tylko w niekt贸rych sytuacjach.  Przy planowaniu terapii diet膮 bierze si臋 pod uwag臋 informacje z wywiadu 偶ywieniowego, stan zdrowia psychicznego i somatycznego oraz stan od偶ywienia. Stan od偶ywienia ocenia si臋 na podstawie wska藕nika BMI, pomiaru fa艂d贸w sk贸rno-t艂uszczowych, oznaczenia zawarto艣ci tkanki t艂uszczowej i bezt艂uszczowej masy cia艂a metod膮 BIA oraz bada艅 biochemicznych. Nast臋pnie nale偶y okre艣li膰 zapotrzebowanie na energi臋 i sk艂adniki pokarmowe.